Riippuliito


Riippuliidon suosio on ollut kasvussa viime vuosikymmeninä. Nykyään Suomessakin on jo satoja alan harrastajia. Se johtunee siitä, että se on ilmailuharrastuksista edullisin. Mitä riippuliito siis lopulta on?

hanggliding

1970-luvulla riippuliitimet olivat kirjaimellisesti liitimiä, joiden varassa riiputtiin eli roikuttiin käsivoimin kehikossa. Se luonnollisesti esti pidemmät matkat ja suuremmat korkeudet. Asia ei kuitenkaan enää ole näin, vaan nykyään liitäjä on turvallisesti valjastettu liitimen kehikkoon. Tämä muutos on mahdollistanut lajin kehittymisen.

Riippuliidossa ei ikinä käytetä moottoreita varjoliidon tavoin, vaan lajissa luotetaan puhtaasti lämpimien ilmavirtojen ja tuulten kuljettavan matkaajaa. Heille, joille laji on tuntematon, monesti tulee yllätyksenä, että ihminen on silti täysin laitteen hallinnassa. Riippuliitäjät kykenevät laskeutumaan, kun he haluavat ja pysyvät ilmassa silloin, kun he eivät halua laskeutua.
Tällä hetkellä riippuliitimellä taitetun etäisyyden ennätys on 700 kilometriä. Se on huima matka kulkea puhtaasti ilmavirtoja hyödyntämällä. Tämän lähemmäksi lintua ei ihmiskunta ole vielä kyennyt pääsemään.

Itse lentäminen tapahtuu riippuliitimen kehikon sisällä liikkumalla. Jos lentäjä siirtyy vasemmalle, liidin seuraa perässä. Sama tapahtuu liitäjän siirtyessä oikealle. Jos vauhtia on liikaa, saa sitä alemmas työntämällä liitimen tankoa eteenpäin. Tällä tavalla nousee leijan kärki, joka hidastaa vauhtia. Ilmiö toimii myös toisin päin, sillä liitimen nokkaa vetämällä alaspäin vauhti taas kiihtyy.

Suomessakin tarjotaan kursseja lajin aloittamiseksi turvallisesti. Tulevaisuudessa tulemme varmasti näkemään myös riippuliitämisen kilpailuita kotimaassamme.