Leijalautailu


Leijalautailu on lajina vielä hyvin tuore, joten moni ei välttämättä edes tunne sitä nimeltä. Laji kehittyi nykyiseen muotoonsa 1990-luvun aikana. Vaikka laji on uusi, on se sitäkin mielenkiintoisempi ja lmonet ovat varmasti ihastelleetkin järven päällä hurjaa vauhtia liitäviä leijalautailijoita.

Mitä leijalautailu on?

Leijalautailun idea on simppeli. Iso vetoleija vetää perässään pientä surffilaudan näköistä lautaa. Veden lisäksi vastaavaa harrastetaan myös lumella sekä jäällä, hieman eri kalustolla tosin. Leijalautailulla ei ole mitään tekemistä lentämisen kanssa, kyse on enemmänkin surffaamisesta. Harrastukseen kuuluu myös temppuja ja taitavat lautailijat osaavat tehdä näyttäviä hyppyjä aalloista muodostuvista hyppyreistä. Lisää infoa leijalautailusta löydät purjelautaliiton sivuilta.

Leijalautailijan tulisi nousta parhaan nopeuden saavuttamiseksi hieman vastatuuleen, samaan tapaan kun purjehtiessa. Lautailija ohjastaa leijaansa ohjauspuomilla ja taitava lautailija saa pidettyä nopeuden yllä pitkäänkin. Itse lauta on yleensä wakeboardia muistuttava twintip-lauta ja siinä on usein jalkalenkit, joita käytetään siteinä. Leijalautailussa käytetään tietynlaista, lajin tarkoituksiin sopivaa, varjoa, joka eroaa suuresti esimerkiksi laskuvarjohypyssä käytetystä varjosta.

Välineet ja säännöt

Ennen vesille menoa lautailija pukee valjaat, joita kutsutaan trapetsiksi. Trapetsi kiinnitetään lantion/reisien ympärille jolloin leijan voima jakautuu tasaisesti. Trapetsin avulla lautailija hallitsee leijaa ja pystyy ohjaamaan sitä esimerkiksi suorittaessa käännöksiä.

Leijalautailusta on tullut niin suosittua, että jokaisen harrastajan tulisi tuntea väistämissäännöt. Ilman sääntöjen noudattamista voivat lautailijat törmätä toisiinsa vilkkaalla rannalla. Tämän takia jo aloittelijankin tulisi tuntea säännöt hyvin. Leijalautailun väistämissäännöt pohjautuvat merellä liikkumisen väistämissääntöihin, joten jos harrastaja on tottunut liikkumaan merellä esimerkiksi purjeveneellä, on hänen helppo omaksua leijalautailunkin väistämissäännöt.