Kiipeilyn aloittaminen


Kiipeilystä saa mainiosti ympärivuotisen harrastuksen. Kiipeilyä voi harrastaa niin sisällä kuin ulkonakin. Voit kokeilla kiipeilyä kalliolla tai sitten sisällä kiipeilyseinällä. Moni onkin hurahtanut kiipeilyn ihmeelliseen maailmaan kokeilemalla seinäkiipeilyä. Seinäkiipeily onkin loistava mahdollisuus tutustua kiipeilyyn, siinä tarvittaviin välineisiin sekä vaadittaviin taitoihin kontrolloidussa ja valvotussa tilassa.

108269-female-climber

Kiipeilyn harrastaminen kannattaa aloittaa sisäseinällä. Käy alkeiskurssi sisäseinällä talvella ja sitten keväällä on hyvä mahdollisuus kokeilla jatkokurssia kalliolla. Kiipeily, kuten kaikki muutkin uudet lajit, kannattaa aloittaa kurssilla. Näin tutustut samalla samanhenkisiin ihmisiin ja saat lajiin riittävän perehdytyksen. Oikean kiipeilytekniikan opettelu on ensiarvoisen tärkeää, sillä hallitsemalla sen vältyt vammoilta ja vaaratilanteilta. Kiipeily on alussa hyvin turhauttavaa, kun ylöspäin ei millään meinaa päästä, ja tämän takia muiden tuki ja turva on tärkeää.

Moni saattaa ajatella, että jos kärsii korkean paikan pelosta, ei voi alkaa harrastamaan kiipeilyä, mutta tämä on täysin väärä käsitys. Korkean paikan pelko on aivan normaalia monella ihmisellä ja se saattaa jopa säilyttää kiipeilyn turvallisena. Tekniikan merkitys kiipeilyssä on äärettömän suuri, toki hiukan voimaakin tulee löytyä, mutta mikään lihaskimppu sinun ei todellakaan tarvitse olla. Kiipeilyssä käytetään suurimmaksi osaksi jalkoja, mutta toki käsilläkin töitä tehdään, etenkin käsillä pidetään tasapainoa yllä ja vartalo pyritään pitämään mahdollisimman lähellä seinää.

Kiipeilyä on tekniikoiltaan hyvin erilaisia. Seinäkiipeilyn ja kalliokiipeilyn lisäksi yksi kiipeilyn muodoista on boulderointi, jossa kiivetään ilman varusteköyttä. Seinien juurella on putoamista pehmustavat patjat. Tässä lajissa voima ja tekniikka ovat kestävyyttä tärkeämpiä. Kiipeilyyn liittyy olennaisena osana myös välineet ja varusteet. Kiipeilytossujen tulee olla oikeanlaiset, riippuen siitä mitä kiipeilyä harrastat ja minkälaisissa tiloissa. Tossujen valinnassa on erittäin tärkeää, että ne ovat tiukat ja melkeinpä puristavat jalkaa. Valjaat ovat toinen tärkeä varuste. Valjaitakin on eri tarkoituksiin, joten jos harrastat eri kiipeilylajeja, varmista että myös jokaiselle lajille löytyy omanlaiset valjaat. Kolmas kiipeilyssä tärkeä väline on varmistuslaite: sillä varmistetaan kiipeilijää sekä ylä- että alaköysikiipeilyssä. Kiipeilyvarusteita saat ostettua helposti ja halvalla netistä ja mm. SaleRunnerin sivuilta löydät tuoreimmat alennukset ja kampanjat eri tuotealueilta.

Kiipeily on siitä mukava harrastus aloittaa, että kehittyminen on nopeaa ja motivoivaa. Kuuntele kuitenkin kehoasi, älä ylirasita sitä liikaa. Jos lähdet kiipeilemään ulos, saat samalla nauttia myös luonnon ihmeistä.