Jääkiipeily


Jääkiipeilyllä tarkoitetaan kiipeilyä, joka tapahtuu erilaisia jääseinämiä pitkin. Kyseessä voi olla esimerkiksi jäätynyt vesiputous, jäinen kallioseinämä tai ihmisen luoma jääseinä. Jääkiipeily on perinteisen kalliokiipeilyn talviversio, jota voi tosin riittävän arktisilla alueilla harrastaa muulloinkin kuin varsinaiseen talviaikaan.

Suurelle osalle jääkiipeilijöistä juuri jännitysmomentit ovat lajin suola. Vaikka käytettäisiin samaa kiipeilypaikkaa useamman päivän ajan, saattaa jää käyttäytyä toisena päivänä aivan eritavalla kuin edellisenä, eikä samaa kiipeilyreittiä voi enää käyttää samoin. Laji ei sovikaan kaikille, vaan vaatii jäätäviä hermoja ja ripauksen uhkarohkeutta. Mikäli korkeat paikat pelottavat, eivätkä jäiset kallioseinämätkään houkuttele, kannattaa suosiolla valita jokin muu laji ja tyytyä nauttimaan jännityksestä esimerkiksi vedonlyönnin kautta.

Erot kalliokiipeilyyn

Jääkiipeily eroaa perinteisestä kalliokiipeilystä lähinnä olosuhteiltaan ja välineistöltään. Siinä missä kalliokiipeilyä harrastetaan yleensä melko lämpimissä ja vähintään sulissa olosuhteissa, vaatii jääkiipeily aina arktiset olosuhteet. Kalliokiipeilyssä käsillä ja jaloilla on tärkeä merkitys pitävien otteiden saamisessa, mutta jääkiipeilyssä tähän käytetään erilaisia apuvälineitä. Molemmissa käsissään jääkiipeilijällä on jäähän iskettävä hakku ja jaloissaan piikilliset jääraudat. Usein osaa piikeistä on hakkujen tavoin hammastettu paremman otteen takaamiseksi. Vaikka hakut ja piikit voi periaatteessa upottaa mihin tahansa jäisellä seinämällä, on jääkiipeilijän kalliokiipeilijän tavoin etsittävä huolellisesti pitäviä paikkoja, joihin kätensä ja jalkansa asettaa. Jää on harvoin tasaista, ja sen kestävyys vaihtelee huomattavasti etenkin nopeiden lämpötilavaihteluiden aiheuttamien jännitemuutosten vuoksi.

Vaikka laji onkin hurjapäiden suosiossa, huomioidaan siinä myös turvallisuustekijät onnettomuuksien minimoimiseksi. Asianmukaisiin turvavarusteisiin kuuluvat muun muassa turvaköydet, varmistusvälineet sekä visiirillä varustettu suojakypärä.

Jääkiipeilypaikkoja

Sopivia kiipeilypaikkoja jääkiipeilijöille löytyy runsaasti eripuolilta maailmaa. Jääkiipeilyn mestari Will Gadd on kiertänyt ympäri maapalloa etsien parhaita mahdollisia paikkoja jääkiipeilyyn, ja listasi hiljattain National Geographyn sivuilla viisi suosikkikohdettaan. Hänen listalleen kuuluu muun muassa kaksi eri kohdetta Kanadassa, Helmcken Falls Spray Cave sekä Canmore Albertassa, jossa Gadd myös asuu loistavien kiipeilymahdollisuuksien vuoksi, sekä Ouray Coloradossa Yhdysvalloissa. Euroopan kohteista Gaddin suosikkilistalle mahtuivat Sveitsissä sijaitseva Kanderstag sekä Norjan Rjukan, jota Gadd vertaa Coloradon Ouray’hin.